Végletekig automatizált beszerzés? - Létezik!

A rutinfeladatok digitalizálása és automatizálása a vállalaton belül szinte minden szakterületet előbb, utóbb elér. A cél mindig az, hogy az értékes emberi erőforrást olyan stratégiai célok megvalósítására fordítani, amely kreativitást, gondolkodást és problémamegoldást igényel, ezt pedig a beszerzési részleg is csak úgy tudja megvalósítani, ha bizonyos munkafolyamatokat olyan innovatív, elérhető árú, felhőalapú ERP megoldásra bíz, melyet kifejezetten KKV-k részére fejlesztettek ki.


 

A digitalizáció ma már mindenhol jelen van, de nézzük, hogyan gyorsíthatja a beszerzési folyamatokat és teheti hatékonyabbá a termelést is. Egyáltalán lefedhető digitálisan a teljes beszerzési folyamat?


Mindent egy helyen


Egy-egy digitális megoldás annál értékesebb, minél inkább képes központosítani a folyamatokat, beszerzési tevékenységeket. Ennek alapja természetesen az, hogy az adatokat, mint például a termeléshez szükséges anyagok, beszerzési és átfutási idők, a kereslet, készletnyilvántartás mind, mind konszolidáltan, precízen vezetve legyen. Persze a precizitás még kevés egy jólszervezett beszerzéshez, az adatokat tudni kell kezelni, riportokba rendezni és egységben látni. Ebben tud nagyot gurítani// alkotni(?) az SAP Business ByDesign rendszere.


Megelőzhető a túlóra?


A szükséglettervezés legfontosabb alapelve az összhang, hiszen olyan, egymástól függő folyamatokat kell működtetni, amelyek közé ha hiba csúszik, boruló dominóként söpör végig a termelésen. A hatékonyság abban is megmutatkozik, ha a precíz tervezésnek köszönhetően több hétre előre beállíthatjuk a teljesítmény-szükségletet, így elkerülhetővé válik a pótlékköteles túlórák igénybevétele akár egy gyors munkaerő-átszervezéssel. Az SAP Business ByDesign segítségével a kiszámítható szabadságok és a váratlan betegségek esetén is folyamatos termelés tartható fenn, hiszen a kapacitásszükségletet szem előtt tartva hatékonyan támogatja az emberi erőforrások mozgatását.


Riportok gombnyomásra


A beszerzési rendszer működésének alapvető feladata természetesen a termeléshez szükséges anyagok biztosítása és a termelt késztermék továbbítása a vevő felé, időben ütemezve. Ha van egy olyan eszköz, amely az adott időszakra előre, az igényeknek megfelelően kiszámolja a termelés anyagszükségletét, munkaerő-igényét, a beszerzés átfutási idejét, mennyiségét és ehhez adott a szállítók és a termelők stabil kapcsolatrendszere, akkor a tervezett és a tényleges eredmények nem fognak eltérni egymástól. Egy jól működő beszerzési folyamatban ez a cél, és ha mindezt precízen le is lehet riportálni egy gombnyomásra, átláthatóan, minden telephelyre egységesen, akkor szinte nyert ügye van a beszerzői csapatnak. Ma már ez digitális eszközök nélkül elképzelhetetlen.


Költségekkel együtt


A költség vonatkozásában lényeges, hogy a rendszer ki tudja számtani, hogy a gyártási utasítás mennyibe került a rárakódási, irányítási költségekkel együtt minden periódus végén, automatikusan. Ez később nagy segítség a döntéshozatalban, továbbá a jövőbeli tervezés legfontosabb alappillére lehet.


Megtudna többet is az SAP KKV-k számára is elérhető felhő megoldásáról, az SAP Business ByDesignról? Kérjen saját online bemutatót most!